top of page
IMG_20240128_104920-01.jpeg

NARRATIVA DE NO FICCIÓ

L'aire de les coses (AraLlibres, 2024)

Una mirada actual a Josep Maria Espinàs i un diàleg entre la Catalunya d’ahir i la d’avui

 

Aquest llibre és la trobada entre un mort i un viu. El mort és l’escriptor Josep Maria Espinàs i el viu un altre Josep Maria, però que es diu Pep i és seixanta anys més jove que ell. El primer va morir el 5 de febrer del 2023 després d’una rica i llarga carrera literària, mentre que el segon, aquell vespre, va escriure un obituari a la premsa digital en què confessava no haver llegit gairebé res d’aquell home de la pipa que coneixia, això sí, per haver estat l’autor del Cant del Barça, haver fundat Els Setze Jutges i haver publicat durant quatre dècades un article diari a la premsa. Malgrat tot, Espinàs no és un autor àmpliament llegit per les generacions joves. Pep Antoni Roig es rebel·la contra el greuge, i a través d’una immersió als prop de cent llibres i milers d’articles publicats per l’Espinàs, es troba de cara amb una lectura que el transformarà, l’ajudarà a entendre’s a si mateix i crearà també un diàleg permanent entre la Catalunya d’ahir i la d’avui.

Una aproximació íntima, personal i sensible a la figura de Josep Maria Espinàs que reivindica el fil que ens lliga amb qui ha contribuït a construir la història del nostre país. Un país on és normal tot el que fa mig segle semblava extraordinari i on, a la vegada, comença a ser extraordinari tot el que mig segle enrere era ben normal.

PREMSA

Entrevistes, crítiques i ressenyes

+Entrevista de Joan Simó a ElNacional.cat: enllaç aquí

+Entrevista al No ho sé, Rac1: enllaç aquí

NOVEL·LA

Abans de la boira (Andana, 2017)

Salva Colom és un penedesenc a punt de complir quaranta anys que exerceix de professor a la Universitat de Siena. Fill, nét i besnét de campaners, torna a Catalunya en un viatge a contrarellotge per assistir a l'enderroc controlat del malmès campanar del seu poble, Bellaplana. En el trajecte amb camió de laeroport fins al Penedès, la conversa que manté amb Ludovic, el transportista rossellonès que es presta a fer-li de xofer, serveix de teló de fons per divagar sobre l'esfondrament dels valors de la cultura occidental, la mercantilització de la fe o l'exercici de la por per part del poder. Amb un estil directe, fresc i farcit de referències metaliteràries, Pep Antoni Roig traça en aquesta novel·la de debut un homenatge implícit al Penedès i a Itàlia un monòleg construït a partir d un mosaic descenes quotidianes on el pes de la narració se sustenta, més que en allò que es diu, en allò que sintueix.

PREMSA

Entrevistes, crítiques i ressenyes

+Entrevista al Telenotícies Migdia, TV3

+Entrevista al Via Lliure, Rac1: enllaç aquí

+Entrevista d'Ariadna Caballero a Surtdecasa: enllaç aquí

+Crítica d'Albert Frons al diari Ara: enllaç aquí

+Crítica de Jordi Llavina a Núvol: enllaç aquí

+Crítica d'Isaac Cos a Núvol: enllaç aquí

bottom of page